Servis klima uređaja, održavanje klima

Klima uređajima je neophodno redovno održavanje u kontinuitetu od ovlašćenih servisera. Kao i svaki servis, u zavisnosti od vrste klime i uslovima pod kojim rade intervali servisiranja su drugačiji. Često korisnici klima uređaja smatraju da im nije potrebno servisiranje i čišćenje, jer misle da nakon ugradnje klime nemaju više troškova. U par rečenica ćemo objasniti zašto je potreban servis i to iz dva razloga sa aspekta ispravnosti samog klima uređaja i drugi važniji, ali onaj koji ne primećujete i ne dovodite u vezu sa klima uređajem je kako rad klime utiče na vaše zdravlje.

Da li je potreban servis klima i redovno održavanja

servisiranje-klimaVaš klima uređaj je izložen različitim spoljnim uticajima i promenama vremena (prašina, dim, smog, razne atmosferske promene) koje konstantno utiču na njegovu dužinu radnog veka i ispravan rad. Da nam klima ne bi otkazala, kako se to obično dešava, baš onda kada nam je najpotrebnija, potrebno je periodično raditi servis kako bi otklonili potencijalne uzroke kvarova. Najveći i najozbilniji kvar je kada vam ode kompresor, takva vrsta kvara nije baš isplativa, i mislimo da je najbolje da kupite novi klima uređaj.

Servis klima uređaja se najčešće sastoji od:

  • Očitavanje temperature na unutrašnjoj jedinici, provera hlađenja
  • Čišćenje i pranje mrežastog filtera i isparivača unutrašnje jedinice vašeg klima uređaja
  • Čišćenje turbine
  • Čišćenje odvodnih kanala kondezata iz unutrašnje jedinice
  • Dezinfekcija klime antibakterijskim sredstvima
  • Merenje pritiska rashladnog gasa
  • Kontrola kompletnog rada klime

Jedna od najčešćih intervencija je dopuna gasa u klima uređaje i kontrola nivoa, odnosno pritiska. Česo se dešava da vam zapuši odvodni kanal kondezata pa vaš aunutrašnja jedinica, curi ili kaplje u prostoriji gde je postavljena. Redovna kontrola mehaničke i elektronske ispravnosti učiniće da vaš klima uređaj radi besprekorno, pouzdano i dugo da vas hladi.

Servisiranjem – čišćenjem klime čuvate svoje zdravlje

Glavni uzročnik niskog kvaliteta vazduha u klimatizovanim prostorijama je skoro nikakavo čišćenje ili izostanak bilo kakvog održavanja klima uređaja. Takav vazduh može biti uzročnik mnogih zdravstvenih problema za koje niste ni bili svesni da je izvor klima uređaj.

Najčešći problemi su alergije i respiratorne infekcije, au najtežim slučajevima i bakterijske bolesti. Klima uređaj jeodlično mesto za sakupljanje i nagomilavanje gljivica i buđi. Prašina, čađ od duvanskog dima, razne bakterije i grinje su domaćini u klima uređajima. Vazduh koji udišete može biti uzrok nastanka alergija, a u dužem izlaganju, alergijske komplikacije do astme.

Zato redovno održavanje i servisiranje klima uređaja je obavezno.