Ugradnja klima uređaja Beograd, montaža klima

Svako leto je sve toplije i toplije, klima se sve više menja. Nekada smo se čini mi se više radovali letu jer je klima bila umerenija, leta su bila prijatnija, a vrućine su se lakše podnosile. Više smo razmišljali o nekim drugim stvarima, a sada je glavno kako „preživeti“ dugo i pretoplo leto. Rešenje je ugradnja klima uređaja. Ako se setite samo prošlog leta, a pomislite da će i sledeće biti još toplije vreme je da počnete da proučavate cene klima urađaja i tipove klima uređaja kako bi se što bolje rashladili.

Izbor klima uređaja

ugradnja-klimeDa pogledamo iz ugla korisnika spasonosne rashladne naprave i način njihovog razmišljanja. Prosečna veličina stana u Beogradu je nekih 60 kvadrata, pa se postavlja pitanje ugradnje klime u Beogradu, i kako izabrati najbolje rešenje. Život u gradu kao što je Beograd ima svoje prednosti, ali i mane, jer leto u Beogradu je toplije bar jedno 5 stepeni u odnosu na manje gradove i ostatsk Srbije.
Za idealno klimatizovane prostorije najbolje je u svaku prostoriju montirati po jedan klima uređaj manjeg kapaciteta. S obzirom da to znatno povećava troškove i cenu ugradnje klima uređaja. Zato se najčešće svi opredelimo na ugradnju samo jednog klima uređaja, i to je najčeća greška koju svi prave prilikom izbora klima uređaja. Greška se pravi jer se klima uređaj bira po veličini prostorije u koju ga postavljamo, a no po celoj prvšini koju planiramo da rashladimo, što je verovatno ceo stan. Otuda i problem jer takav uređaj ne može rashladiti celokupan prostor.
Uzmimo primer već gore pomenutog dvosobnog stana od 60 m2 gde je jedna soba porvšine od 18 m2, druga od 19 m2 i dnevna soba sa kuhinjom 23m2, što bi došlo otprilike za sobe po 2 kW i dnevnu 3kW gde bi ukupna snaga bila 7 kW. Naravno umesto tri manja uzimamo jedan veći koji će imati snagu kao tri manja, ali ne zaboravite da je taj uređaj predviđen da hladi prostoriju bez pregrada, odnosno bez gubitaka koji će vama biti usled protoka vazduha iz jedne prostorije u drugu. Ovde morate bisti spremni da će u prostoriji gde je direktno uključen klima uređaj biti hladnije nego u ostalim i da će ventilator praviti veću buku.

Ugradnja klima uređaja

Ugradnju klima uređaja treba poveriti firmi koja je kvalifikovana za servis klima i njihovo održavanje. Naše iskustvo i dugogodišnja praksa pokazuju da bez kvalitetne montaže i najbolji klima uređaj neće dugo izdržati, zato izbegavajte majstore koji će vam montažu odraditi za mali novac, jer ta ušteda je samo trenutna, aproblem može biti kasnije mnogo veći.
Preporučuje se max. do 10 C razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature vazduha. Važno je da se u prostoriji koju hladite osećate ugodno. Ako Vam u nekom trenutku postane hladno u boravku, proverite da li ste preterali sa temperaturom hlađenja.